Zasady profesjonalnego przygotowania się do podróży.

Higiena pożywienia jest jedną z głównych zasad higieny tropikalnej, gdyż spożywanie bezpiecznej żywności ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu dolegliwościom żołądkowo-jelitowym wywołanym przez wirusy, bakterie i pasożyty.

Podstawową zasadą prewencyjną, którą powinni stosować turyści niezależnie od miejsca pobytu jest unikanie spożywania lokalnych przysmaków kulinarnych przygotowanych w złych warunkach sanitarno-higienicznych lub pochodzących z niewiadomego źródła. Dotyczy to szczególnie żywności sprzedawanej przez ulicznych sprzedawców, w tym świeżo przygotowanych soków i sałatek owocowo-warzywnych. Warzywa i owoce powinny być kupowane w całości, tak by istniała możliwość własnoręcznego umycia z użyciem bieżącej gorącej wody lub zimnej wody z detergentem. Etapem poprzedzającym obranie warzyw i owoców ze skórki powinno być umieszczenie ich na 30 minut w lodówce.

biegunka

Podobnie jak w przypadku wody, najlepszym sposobem eliminacji patogenów z żywności jest gotowanie. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by mięso, ryby i owoce morza zawsze poddawać obróbce termicznej. Gotowość do spożycia wspomnianych produktów można ocenić na podstawie analizy koloru wyciekającego soku, który powinien być klarowny i czysty. Sytuacją wyjątkową, gdzie powyższa zasada się nie sprawdza jest ciguatera czyli zespół objawów kardiologicznych i neurologicznych wywołanych ciguatoksyną produkowaną przez algi morskie. Toksyna jest odporna na działanie wysokiej temperatury dlatego gotowanie skażonego mięsa ryb nie chroni przed chorobą. Niebezpiecznymi pokarmami są także: lody, majonezy, niepasteryzowane mleko i sery z niego przygotowane oraz śmietana, masło i surowe lub niedogotowane jaja. Podczas pobytu w tropiku powinno się unikać spożywania produktów z przekroczoną datą ważności oraz przetworów mięsnych lub rybnych umieszczonych w puszkach z bombażem, zmiażdżonych oraz pokrytych rdzą.

 

Rozwojowi patogenów w żywności sprzyjają procesy fermentacji, które pojawiają się już po 2 godzinach pozostawania pokarmów w temperaturze pokojowej. Fermentacji zapobiega przechowywanie żywności w lodówce w temperaturze poniżej 5°C, jednak czas korzystania z takich produktów nie powinien być dłuższy niż 3 dni. Przechowywanie jedzenia w lodzie nie jest dobrą alternatywą, gdyż topniejący lód nie gwarantuje utrzymania stałej temperatury, a woda uzyskana z topnienia może zawierać drobnoustroje, które mogą doprowadzić do skażenia żywności.

higiena pożywienia

Warto pamiętać, że czynnikiem, który w największym stopniu ogranicza rozprzestrzenianie się patogenów jest higiena osobista. Dokładne i jak najczęstsze mycie rąk w wodzie z mydłem powinno mieć miejsce nie tylko przed każdym posiłkiem, ale także po korzystaniu z toalety, po kontakcie z surowym mięsem i drobiem, po zmianie pieluchy dziecka, po wydmuchaniu nosa, po kontakcie z chemikaliami, a także po zabawie ze zwierzętami. W trudnych warunkach sanitarnych rolę środka czyszczącego może spełniać 60% alkohol lub popiół, które wcieramy w dłonie przez min. 20 sekund. Suszenie rąk powinno się odbywać bez użycia ręczników z tkaniny.

Bezpieczeństwo żywności gwarantuje nie tylko właściwy dobór produktów ale także higiena miejsc przygotowywania posiłków. Wiąże się to myciem i odkażaniem gorącą wodą, środkiem dezynfekcyjnym lub detergentem wszystkich przedmiotów użytych w trakcie przygotowania oraz zabezpieczenie kuchni przed dostępem insektów i innych zwierząt. 

 


Więcej travelblogów Dodaj Artykuł Dołącz do Olneo!

Wyjazd z nieznajomym towarzyszem podróży


Nie często decydujemy się na spontaniczne wyjazdy z nieznanymi nam osobami i nie jest ważne czy planujemy wyjazd z panem lub panią, dlaczego tak właśnie jest? Czy jest to strach przed poznaniem nowych osób,  jak pójście pierwszy raz do przedszkola lub nowej pracy...

Czytaj więcej

21 Powodów by odwiedzić Maroko


Maroko, co roku staje się coraz bardziej popularne wśród naszych rodaków. Nic dziwnego. Obecnie lot w obie strony w marcu z Krakowa do Marrakeszu można znaleźć na skyscanner.pl już poniżej 300 zł a kraj ten ma wiel...

Czytaj więcej

Ta strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki mechanizmu przechowywania lub dostępu cookie w Twojej przeglądarce.